Waarom een betaal model voor online nieuws toch niet zo slecht is.

Door IStealYourGun op dinsdag 18 mei 2010 12:09 - Reacties (11)
Categorie: ~/me als consument, Views: 3.156

Mijn vriendin zit in haar laatste jaar journalistiek en dit had als aangenaam voordeel dat we de vorige jaren tegen een voordelige prijs een kranten abonnement konden krijgen. De afgelopen jaren ben ik dus trouwe lezer geweest van De Morgen. Nu haar abonnement is afgelopen en ze niet van plan is het te verlengen, wil ik die taak met plezier overnemen, met als voordeel dat ik de krant s'ochtens op de trein kan lezen.

Echter was ik niet zeker of ik De Morgen zou nemen. Ik heb deze krant met plezier gelezen, maar sinds enkele maanden zijn er (onnodige) grote besparingen en veranderingen aan de gang waardoor de kwaliteit achteruit is gegaan. Waar De Morgen vroeger stond voor vrij objectief, zij het links geïnspireerde artikels. Merk ik op dat deze vandaag plaats heeft genomen aan "sponsors" gelinkte subjectiviteit en soms ook wat mediageil artikels.

Exclusief... maar niet online
Toch maakt dit van De Morgen geen slechte krant, alleen heb ik er niet dagelijks een Euro voor over. Gelukkig hebben we nog het internet en pakweg 90% van het belangrijkste actuele nieuws kan je bij hen online vinden. Net als vrij uitgebreide ecologische reportages en concert besprekingen die al bij al vrij neutraal zijn. Toch durven ze, geheel verstaanbaar, ook wel een beetje smerig zijn en zullen ze hun exclusief nieuws enkel beknopt online zetten met onderaan: "Het volledige artikel leest u vandaag in De Morgen"

En net daar zou een online betaal model, voor die artikels vrij interessant zijn, want het is natuurlijk vrij nutteloos om s'avonds nog achter een krant te hollen voor één artikel. Ik zou persoonlijk geen probleem hebben om voor dat ene artikel een kleine vergoeding te betalen om het volledig te lezen. Zeker met de opkomst van e-readers en verwante toestellen zoals de iPad. Zeker in een wereld waar je tegenwoordig overal internet hebt.

Er is echter wel een dikke maar.
Het is vrij nutteloos om s'avonds nog achter een krant te hollen, maar niet als de online editie duurder is dan de offline editie en voorlopig is dit wel het geval bij de enige Belgische krant die een betaal model hanteert: De Standaard.

Je kan daar de krant volledig online lezen, downloaden en hun archief raadplegen (dus ook oude kranten) voor de prijs van €1,50 (Dag prijs). Niet extreem duur, alleen is de offline editie te bekomen voor... €1,25 en hun recent archief voor €0,00 tussen het oud papier en in de bibliotheek. Tja €1,50 is dan plots wel vrij duur voor misschien één artikel, dan lijkt mij een €0,10~€0,20 voor één artikel redelijker, zeker als ik dat combineer met een ander kranten. Eventueel te koop onder de vorm van kranten credit van enkele euro's.

Ik zou gerust €5,00 willen betalen voor 50 credits die ik dan onderling zou kunnen gebruiken tussen verschillende (Belgische) kranten voor het lezen van een uitgebreid artikel, op voorwaarde dat: A. dit artikel ook volledig te lezen is in hun krant en B.het enkel voor exclusief nieuws wordt toegepast en niet pakweg het weerpraatje.

Dus ja, volgens mij heeft een betaal model voor online nieuws wel een toekomst, maar enkel als aanvulling en niet als een all-or-nothing model, maar voorlopig doe ik het nog zonder betaling voor online nieuws en neem ik een proef abonnement op De Standaard.

http://codecaster.nl/got/rmb/star1.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star2.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star3.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star4.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star5.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/stats.gif

Volgende: De Steam Holiday Sales! 06-'10 De Steam Holiday Sales!

Reacties


Door Tweakers user rutgerlak, dinsdag 18 mei 2010 12:31

Dit gaat nooit werken denk ik. Gratis betekent meer bezoekers. Meer bezoekers betekent hogere inkomsten met reclame. Tegenwoordig kan iedereen op een mobiel gratis even de headlines doorlezen in de trein of even op een tablet pc het nieuws lezen. Het internet hoort vrij te zijn (dus gratis). Het internet hoort vrij te zijn in mijn ogen (dus gratis). Je kan op news.google.nl bijvoorbeeld kiezen voor welke krant, vaak maakt het niet eens zoveel uit welke je pakt.

Natuurlijk is de kwaliteit van online nieuws vaak wat minder. Maar je hebt wel de vrijheid om reacties te plaatsen en lezen, net zoals op tweakers. In combinatie met een moderatiesysteem kan je zo snel de kwalitatief goede reacties even lezen zodat je meer te weten komt van het onderwerp. Zie het maar als een stuk code plaatsen op een nieuwssite, met daaronder feedback op die code.

@CodeCaster: Het is 1 van de nieuwere manieren van geld verdienen. Echter maken veel bedrijven misbruik van het verzamelen van gegevens (targeten van advertenties).

Dat je zoveel reclame op tv ziet, heeft te maken met dat het zo gesloten is. Er kan maar een beperkte bandbreedte door die kabel. Als het nou eens andersom werkte (dus tvkijker verzoekt server X om programma Y uit te zenden) en ook nog eens vrij is, zal je veel minder reclame tegenkomen door de hoge concurrentie. Ik denk dat geforceerde reclame tegenwoordig ook niet meer goed werkt. Steeds minder mensen trappen er namelijk in.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 18 mei 2010 12:47]


Door Tweakers user CodeCaster, dinsdag 18 mei 2010 12:37

rutgerlak schreef op dinsdag 18 mei 2010 @ 12:31:
Het internet hoort vrij te zijn (dus gratis).
Waar staat dat?

Hetzelfde argument wordt gebruikt door de mensen die ongegeneerd vele gigabytes aan series en films per maand downloaden. "Het staat toch op Internet, en dat is van iedereen".

Onterecht.

Daarnaast mag de reclamemarkt van mij en van iedereen een plotselinge dood sterven. Geld verdien je met inhoud. De laatste jaren heb je per uur televisie meer reclame dan inhoud, en op websites gaat het ook steeds meer die kant op.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 18 mei 2010 12:38]


Door Tweakers user John_Glenn, dinsdag 18 mei 2010 12:40

Je kan daar de krant volledig online lezen, downloaden en hun archief raadplegen (dus ook oude kranten) ...
... dus je krijgt veel meer dan als je het papieren geval koopt, en je hoeft er ook nog eens de deur niet voor uit? Dan is het toch niet onredelijk dat dat een kwartje extra kost? :)

Door Tweakers user bat266, dinsdag 18 mei 2010 12:48

Ik zie een business plan, nu nog de kranten meekrijgen :)

Door Tweakers user thewizard2006, dinsdag 18 mei 2010 13:03

is www.nu.nl, www.ad.nl ,www.geenstijl.nl ,www.tweakers.net ,www.spitsnieuws.nl of www.detelegraaf.nl niet voldoende?
ik snap niet zo goed waarom je er voor wil betalen terwijl hetzelfde prima op internet gratis te vinden is.
Uiteraard aan jou om te bepalen welke je vind passen bij jezelf :)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 18 mei 2010 13:04]


Door Tweakers user IStealYourGun, dinsdag 18 mei 2010 13:18

thewizard2006 schreef op dinsdag 18 mei 2010 @ 13:03:
is www.nu.nl, www.ad.nl ,www.geenstijl.nl ,www.tweakers.net ,www.spitsnieuws.nl of www.detelegraaf.nl niet voldoende?
ik snap niet zo goed waarom je er voor wil betalen terwijl hetzelfde prima op internet gratis te vinden is.
Uiteraard aan jou om te bepalen welke je vind passen bij jezelf :)
Dat is net het zelfde als zeggen: er is de Metro, waarom heb je nog gewone kranten nodig? En toch zijn er veel mensen die nog betalen voor hun krant.

Simpele reden, online nieuws is over het algemeen een stuk beknopter en online nieuws raadpleeg ik dan ook tijdens de koffie op het werk. Maar op de trein lees ik graag een volledig artikel over bijvoorbeeld de problemen met het olielek in de Golf van Mexico met de mening van enkele kenners en de mogelijke oplossingen mooi uitgelegd.

Door Tweakers user swartzkip, dinsdag 18 mei 2010 13:29

ik begrijp nooit zo goed waarom online dingen duurder zijn, in mijn beleving is een paar mb download toch echt goedkoper dan bijna een kilo papier door de drukpers>distributie pakket te jagen.

Voor niks gaat de zon op, ik denk persoonlijk dat we in de nabije toekomst dan ook steeds meer (kleine) betalingen gaan doen voor goede content. Zoals bijvoorbeeld de 79 cent applicaties voor de iPhone.

Door Tweakers user junjur, dinsdag 18 mei 2010 14:01

"ik snap niet zo goed waarom je er voor wil betalen terwijl hetzelfde prima op internet gratis te vinden is."

Dit is echt iets waar ik me aan erger. Een goede krant, hoewel niet voor iedereen van waarde, betekent voor heel veel mensen erg veel. Sorry hoor, maar de pulp die jij daar noemt (behalve tweakers dan, maar dat is ook totaal niet vergelijkbaar met een krant) kan totaal niet concurreren met de papieren krant. De kwaliteit die je krijgt (hoewel dat de laatste tijd terugloopt) in een papieren krant zul je nergens gratis online vinden, simpelweg omdat je voor kwaliteit nou eenmaal betaalt. Vergelijk maar eens een lekkere dikke zaterdagkrant (en dan bedoel ik niet een Telegraaf ofzo) met wat je gratis online kunt vinden. Dat kan een gewone dag een hele leuke dag maken, zo'n krant.

Door Tweakers user -RetroX-, dinsdag 18 mei 2010 14:35

De discussie hierover is vergelijkbaar met boeken (in papieren vorm) en PDF.

Internet (en papier) zijn beide media. (Medium: manier voor het overbrengen van een boodschap)

Ik heb een abbo op de krant (papieren versie) [maar mag ook gelden voor een boek]

Nu is de vraag: heb ik een abbo op de inhoud (de daadwerkelijke boodschap) of het medium (krant, online, pdf). Bijna iedereen zou zeggen: op de inhoud. Helaas werkt dat niet zo: het blijkt om het medium te gaan.

Zou het daadwerkelijk om de boodschap gaan dan zou je bij de aanschaf van een boek ook een PDF kunnen krijgen en bij een abbo op een krant (papier) ook een website login.

Om een lang verhaal kort te maken: ik wil best betalen voor nieuws maar dan wil de keuze kunnen bepalen in medium.

Door Tweakers user MicGlou, dinsdag 18 mei 2010 14:52

rutgerlak schreef op dinsdag 18 mei 2010 @ 12:31:Het internet hoort vrij te zijn (dus gratis). Het internet hoort vrij te zijn in mijn ogen (dus gratis).
Vrij internet en gratis internet zijn 2 compleet verschillende dingen. Sterker nog, ik durf zelfs te zeggen dat een 'vrij' internet bijna niet te combineren valt met 'gratis' internet. Als een provider gratis internet aanbiedt, dan zullen daar ook de nodige eisen en wensen aan verbonden zijn voor de gebuiker, want voor niets gaat de zon op. Een bedrijf levert jou echt geen gratis producten zonder er ook maar iets terug te verwachten.

Ik heb daarom liever 'vrij' internet waarvoor ik een maandelijks bedrag voor betaal, dan 'gratis' internet en bijvoorbeeld continue wordt doodgegooid met reclame of bepaalde sites niet mag bezoeken omdat ze geaffilieerd zijn met de concurrent.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 18 mei 2010 15:11]


Door Tweakers user Reboot, dinsdag 18 mei 2010 17:40

Als je dan toch moet betalen voor het nieuws laat dan gewoon de krant komen, veel leuker bij een tasje koffie dan een laptop voor je neus :Y)

Reageren is niet meer mogelijk