iRail, Mr Q en de waarheid.

Door IStealYourGun op woensdag 30 juni 2010 20:59 - Reacties (11)
Categorie: ~/me op zoek naar de waarheid, Views: 4.375

Een goede week geleden verscheen op tweakers een artikel dat de maker van iRail zijn website moest offline halen omdat deze ingaat tegen de algemene voorwaarden van de NMBS. Het moet net lukken dat ik enkele jaren terug mij had verdiept in deze materie en dacht meteen een kleine blog post te schrijven. Ik had het echter druk en had dit weekend andere prioriteiten.

Toen ik deze maandag terug was stond ik versteld dat niemand minder dan onze minister van ICT, Vincent van Quickenborne (of kortweg Mr. Q zoals hij zich zelf graag noemt), opriep om hem weer online te plaatsen.

Laten we beginnen bij het begin.
Mr Q is minister van Economie, Innovatie, Administratieve Vereenvoudiging, ICT en Telecommunicatie. Of beter gezegd aftredend minister want de kans is klein dat hij nog terug komt en zo kwaad kan ik er niet om zijn, al snel zal duidelijk zijn waarom. Het is zijn “taak” om dit soort zaken grondig te kennen.

De waarheid…
Er is geen volledige waarheid als het aankomt op linken, om de hele eenvoudige reden dat het een grijze zone is en nergens expliciet in de wet staat vermeld wat mag en niet mag en elke zaak afzonderlijk word bekeken. Daarom heeft onze overheid jaren terug een brochure uitgebracht met guidelines i.v.m. het bouwen en beheren van websites en heeft deze regelmatig up-to-date gebracht. Deze is te downloaden op de website van de federale overheid van economie, energie en middenstand. (zie bron)

In deze guidelines zijn ze vrij duidelijk wat mogelijk mag en niet mag en wat juridische gevolgen zou kunnen hebben. Zo is het eenvoudig linken naar de hoofdpagina van een website algemeen toegestaan, maar het dieplinken of linken naar illegaal materiaal kan juridische gevolgen hebben. Ze nemen hierbij het voorbeeld van het linken naar een krantenartikel dat beschermd is door het auteursrecht, in dat geval zou je kunnen spreken van oneerlijke concurrentie (parasitisme) en schending van het auteursrecht.

Iets verder word ook uitgelegd dat je als eigenaar van een website gerust kan verzetten tegen het linken mits deze schade berokkend. Die schade kan wel zeer breed worden genomen. Zo word het overmatig voordeel halen uit het linken ook als schadelijk bestempeld.

De zinnetjes van de NMBS die het verbod opleggen komen er trouwens ook aan bod en eigenlijk kan je die op veel websites van de overheid terug vinden. Het zijn uiteindelijk guidelines van de overheid.

De praktijk.
Zoals meeste juridische zaken moet je elk geval afzonderlijk bekijken, maar in het geval van iRail vrees ik dat het een verloren zaak is omdat het een functionaliteit aanbied die zeer sterk leunt op die van de NMBS en daarbij ook nog eens gebruik maakt van de data die de NMBS publiekelijk aanbied aan hun klanten. In die zin zou je zelfs kunnen spreken van plagiaat, zo simpel is het. Google heeft dit enkele jaren terug zelfs aan de lijven ondervonden met Google News.

Persoonlijk vind ik het zelf ook jammer dat iRail moet stoppen, maar ik snap ook dat de NMBS dit moet doen. De persoon achter iRail heeft duidelijk goede bedoelingen, maar andere bedrijven misschien niet. De waarheid is dat de NMBS eigenlijk weinig keuze had en moest ingrijpen.

Het zelfde gaat ook op voor de VRT die ook in het artikel werd vernoemd, deze heeft op hun nieuws website verschillende tools beschikbaar gesteld waardoor je het nieuws makkelijk kan delen, maar het lijkt logisch dat deze enkel voor de gewone bezoeker te beschikking staat en dat het niet de bedoeling is dat een andere website de inhoud blindelings gaat kopiëren al dan niet met commerciële bedoelingen.

The Q stands for idiot.
Maar laten we nu nog eens even terug gaan naar Mr Q, want het is toch vrij beschamend dat nu net de minister van Economie en ICT niet op de hoogte is van de wetten binnen zijn eigen domein.

Het is overigens niet de eerste keer dat hij zo een grondige flater begaat. Toen hij koppelverkoop uitlegde in de media (meer bepaald op Studio Brussel) gaf hij het klassieke voorbeeld van het kopen van een wasmachine en droogkast met een korting. Volgens Mr Q was dit niet mogelijk door het verbod op koppelverkoop. Jammer genoeg voor hem was dat laatste wel mogelijk onder pakket verkoop. Om nog maar te zwijgen van die keer dat hij doodleuk zat te paraderen met zijn gehackte iPhone toen die nog niet beschikbaar was in België. De Belgische middenstand was not amused.

One more thing
Het grappige is trouwens dat ik met het schrijven me zelf ook schuldig maak “illegaal” hyperlinken. Het is nu maar te hopen dat ik geen boos mailtje krijg van Mr Q.

---

Bron:
Gids voor websitehouders: Hoofstuk 82 en 83

http://codecaster.nl/got/rmb/star1.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star2.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star3.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star4.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star5.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/stats.gif

Volgende: UltraViolet, een brug naar de toekomst? 07-'10 UltraViolet, een brug naar de toekomst?
Volgende: De Steam Holiday Sales! 06-'10 De Steam Holiday Sales!

Reacties


Door Tweakers user analog_, woensdag 30 juni 2010 23:16

Danku, ik dacht al dat er een serieuze reden zat achter het iRail debacle. Ik wou Q een mailtje sturen om eens wat werk te maken van de Belgische IPv6 situatie aangezien de IPv6 EU task force targets heeft gesteld die verre van behaald zijn tegen het einde van dit jaar. (25% ISP consumenten op IPv6). Echter betwijfel ik dat hij momenteel tijd heeft voor andere dingen dan de walen in de pan hakken (daar lijkt het vandaag toch naar toe te gaan met de overheid).

Door Tweakers user Steffannnn, donderdag 1 juli 2010 09:55

Kan je wel spreken van plagiaat? Is het niet eerder schendig van het auteursrecht o.i.d.?

Tot hoe ver gaat dat eigenlijk? Mag je wel de borden op stations over typen en daarmee een open source treintjden'boekje' maken? Als dat al niet mag, dan moeten we maar op stations gaan staat en noteren wanneer de treinen vertrekken en aankomen 8)7 Moeten ze wel op tijd rijden natuurlijk, daar schijnt de NMBS niet zo sterk in te zijn of wel?

[Reactie gewijzigd op donderdag 1 juli 2010 09:57]


Door Tweakers user i-chat, donderdag 1 juli 2010 10:11

goed leuk - en nu???


deze beargumentering slaat echt nergens op, - tenzei je advocaat van de NNBS bent.


je gaat namelijk compleet voorbij aan:

Publiek belang,
1- irail diende een publiek belang toen de nnbs zelf nog geen mobiele site had,
2- hoe kan het zijn dat een semi- overheids bedrijf burgers gaat lastig vallen over zaken die indirecht van iedereen (en dus public domain) had moeten zijn.


een voorbeeldje van nr2 is op zijn plaats.


stel dat iemand niet een mobile pagina over treinen maar over het wetboek van ..... zou maken zodat je snel op je gsm kunt zien of die agent niet uit z'n nek lult..

zou de regering dan ook kunnen beginnen met mekkeren dat je hun copyrights schendt of is die wet zodanig 'van en voor iedereen' dat iemand daar geen rechten op kan hebben.

en hoe zit dat dan met informatie over Openbaar (dus van en voor iedereen) vervoer..
die NNBS wordt tenslotte voor een groot deed uit belasting betaald,

dat jij Mr Q een uilskuiken vind zegt niet over welk idee zwaarder weegt,

copyright of het belang van de mobiel internettende reiziger.

als de nnbs graag geld wil zien van irail moeten ze het maar opkopen - irail was tenslote eerste

Door Vincent van Quickenborne, donderdag 1 juli 2010 10:48

Geachte heer Yourgun,

ik wil u er bij schrijve op attenderen dat u met bovenstaand artikel inbreuk maakt op de intellectuele eigendomsrechten van de federale overheid. Ik verorden u per direct de bewuste parasitaire hyperlinks te verwijderen, danwel te wijzigen in een hoofdpagina link. Met de gewraakte hyperlink betrekt u immers latent voordeel ten koste van de federale overheid.

Moch u binnen 48 uur geen gehoor geven aan dit verzoek, dan zijn wij genoodzaakt u te dagvaarden danwel een rechterlijk bevel tot verwijdering aan te vragen.

Met hoogachtende groet,
Vincent van Quickenborne

Mijn iPhone was nochtans geheel legaal verkregen als een gift door familie in de Verenigde Staten van Amerika

Door Tweakers user qless, donderdag 1 juli 2010 10:49

Ik vindt in dit geval (NMBS is een overheidsbedrijf) dat auteursrecht niet geldt op een openbaar iets als de dienstschema's. (Wel op logo's e,d.)

Bovendien is de manier waarop dit gegaan is (2 jaar lang niet reageren op een mail en dan ineens een juridische dreigmail sturen omdat je eigen app uitkomt) totaal onbeschoft.

Door Tweakers user IStealYourGun, donderdag 1 juli 2010 10:54

Ik vrees hier toch eventjes voor.
In de brochure gaven ze een mooi voorbeeld van een concurrerende (persoonlijke) website die gebruik maakte van jouw foto's door te hotlinken. Ook dat valt onder schade en je mag je daar gerust tegen verzetten. Dit is wat iRail nu net deed, het werkte als een layer tussen de "klant" en de NMBS website en haalde de gegevens dus van de NMBS. Zonder uitdrukkelijke toestemming is dat simpelweg verboden.

Een mobiel wetboek zou trouwens ook niet toegestaan omdat wetteksten in België ook beschermd zijn. Of dat van belastinggeld afkomstig is of niet maakt niet veel uit. De brochure die ik gebruikt heb is ook door belastinggeld gefinancierd, maar ook beschermd door het auteursrecht. Net zoals deze blog post trouwens. Het wil niet zeggen omdat je iets op het internet beschikbaar stelt, dat er plots geen auteursrecht meer op rust.

Dat de NMBS iRail gedwongen heeft offline te halen is misschien jammer, maar wel wettelijk en in de kans is heel reëel dat het in een rechtbank zou worden bevestigd.

Leuk detailtje trouwens, de brochure is opgemaakt door de Universiteit van Namen, de zelfde universiteit dat ook de creative commons licentie heeft gemaakt voor België. ;)

@ Steffannnn
Eigenlijk is dat vrij simpel, voor persoonlijk gebruik of studiedoeleinden mag je dat gerust. Maar een "open source" trein-boekje is in principe verboden zonder toestemming. Ik verwijs naar deredactie.be waar je makkelijk een nieuwsartikelen kan delen op facebook. Maar een website maken dat automatisch alle artikels van deredactie over "kopieert" is dan weer niet toegestaan. Google is daar enkele jaren terug voor veroordeeld geweest met hun "Google news" dat maar een klein deeltje kopieerde.

Door Tweakers user Steffannnn, donderdag 1 juli 2010 11:02

Vincent van Quickenborne schreef op donderdag 01 juli 2010 @ 10:48:
Geachte heer Yourgun,

ik wil u er bij schrijve op attenderen .....
Heeft meneer niet geleerd dat het beter/netter is een brief niet te beginnen met 'ik'? Verder mag u rustig verder 'trollen'.

@IStealYourGun
Maar er zit toch wel een degelijk verschil tussen een treinboekje/website kopiëren en het zelf samenstellen door alles over te typen van borden op stations. Of gewoon zelf de tijden noteren.. dat kunnen ze toch bijna niet verbieden? Niet dat ik het van plan ben, al zou het best mogelijk moeten zijn.
edit:
Typo..

[Reactie gewijzigd op donderdag 1 juli 2010 11:09]


Door Tweakers user IStealYourGun, donderdag 1 juli 2010 11:11

qless schreef op donderdag 01 juli 2010 @ 10:49:
Ik vindt in dit geval (NMBS is een overheidsbedrijf) dat auteursrecht niet geldt op een openbaar iets als de dienstschema's. (Wel op logo's e,d.)

Bovendien is de manier waarop dit gegaan is (2 jaar lang niet reageren op een mail en dan ineens een juridische dreigmail sturen omdat je eigen app uitkomt) totaal onbeschoft.
Daar volg ik je wel in. Ik ben ook van mening dat uren van de NMBS of die van De Lijn vrij beschikbaar moet zijn voor niet commerciële doeleinden. En ook de manier waarop de NMBS dit heeft gedaan is gewoon smerig. Maar dat is dan weer voer voor voor de bevoegde ministers.

@ Vincent van Quickenborne.
Ik hou van een uitdaging... ;)
Heb ik trouwens ooit beweerd dat Mr.Q zijn iPhone illegaal was?

Door Tweakers user Wortelsoep, donderdag 1 juli 2010 13:01

qless schreef op donderdag 01 juli 2010 @ 10:49:
Ik vindt in dit geval (NMBS is een overheidsbedrijf) dat auteursrecht niet geldt op een openbaar iets als de dienstschema's. (Wel op logo's e,d.)
Dit is inderdaad wat ik ook vreemd vind. Ik ken de Belgische auteurswet niet, maar in NL zouden de treintijden vermoedelijk niet onder de Aw vallen, omdat er amper sprake is van een "werk" met een creatieve inslag, dat beschermd zou moeten worden. Hooguit zou dit onder de Databankenwet vallen, afhankelijk van hoe de app exact werkt.

Door Tweakers user Blokker_1999, donderdag 1 juli 2010 13:04

i-chat. Hoewel de NMBS voor een deel betaald word met belastingsgeld en de top indirect benoemd word door de overheid is de NMBS gewoon een NV van publiek recht en heeft deze dus dezelfde rechten en plichten als elke andere NV.

iRail was trouwens niet de enige apple App, er was nog een andere app en daarvoor moest men wel betalen. Daar gaat een privépersoon dus geld vragen terwijl de NMBS moet investeren. Moeten we dat dan ook gaan toestaan? Hoe ga je dan wettelijk nog een grens kunnen trekken?

Daarnaast word ARI geoutsourced en heeft de NMBS dus ook verplichtingen naar de leverancier (www.hacon.de) toe.

qless, andere mensen beweren dan weer dat de NMBS wel vrij snel reageerd op zulke vragen. Wat er in dit geval misgelopen is is ongekend, maar een mail is misschien ook niet de beste oplossing in dit geval. Wens je zoiets te maken en wil je zekerheid, stuur dan een aangetekend schrijven. Dan heb je bewijs dat je bericht is aangekomen.

steffannn, als je zelf alle info verzameld met de hand dan kan men idd niet veel zeggen.

Door Amedee Van Gasse, dinsdag 13 juli 2010 01:01

Ik overweeg om een Andoid app te maken die gebruik maakt van locatiegegevens, om de werkelijke treintijden te bepalen. Dat zal dan volledig open source zijn. En ik zal er wel op letten dat de databaserechten in orde zijn.

Reageren is niet meer mogelijk