Ontdoop en ga in Vrede.

Door IStealYourGun op donderdag 14 oktober 2010 21:45 - Reacties (18)
Categorieën: ~/me als filosoof, ~/me tegen de rest van de wereld, Views: 8.205

De (Belgische) kerk toont zich vandaag nog eens van zijn mooiste kant met de uitspraak dat AIDS een vorm van gerechtigheid is. bron

Bravo Léonard, zoiets moeten we natuurlijk toejuichen! Dat betekent dat het binnenkort geneesbaar is. Enkele weesgegroetjes en onze vaders later en je bent weer aids-vrij. Ik zie de slogans al voor mij: Weg met condoom en onthouding: GOD is liefde. Het enige aids-middel dat echt werkt. (verkrijgbaar bij de betere kerk op het dorpsplein).

En om het nog extra in de verf te zetten kan de kerk zelfs met wetenschappelijk bewijs naar buitenkomen, want geen enkele pedofiele priester heeft last van aids. Where is your Darwin now?!?

---

Tot zover de lollige kant van het verhaal, of toch mijn poging tot. Want laten we tot de essentie van deze blog post komen: Ontdopen.

Het is in mijn Vaderland (België) een hype sinds het bekend werd dat bisschop Vangheluwe een pedofiel was. Ik was de hype voor en deed mijn aanvraag tot kerkuittreding (aka. ontdopen) enkele weken ervoor al op de post. Pedofilie was voor mij eigenlijk niet eens de motivatie (er was toen nog niet zoveel zaken bekend in België), eerder zelfs het excuus. Ik kon me gewoon niet vinden in de middeleeuwse stellingen die paus Benedictus XVI en aartsbisschop André-Joseph Léonard innamen. Voor mij was de Mars voor het leven dan ook de spreekwoordelijke druppel die de emmer liet vollopen. Want eerlijk is eerlijk, onder paus Johannes Paulus II had ik veel minder moeite met het doopsel, ondanks dat ik toen al overtuigd was dat ik geen christenen was.

Nadat mijn kerkuittreding bevestigd was en mensen in mijn omgeving dat te weten kwamen kreeg ik van vele de vraag hoe je dat moest doen. En eigenlijk is he vrij simpel, veel simpeler dan dat de media doet uitschijnen. Volgens die media moet je namelijk een geschreven brief naar de aartsbisschop van je provincie sturen. Dat laatste is een leugen, niet toevallig verkondigd door professor Rik Torfs een... katholiek.

De waarheid is dat een (getypt) document met "Aanvraag kerkuittreding" en de nodige gegevens met handtekening meer dan voldoende is. Wil je echter bevestiging dan doe je er best aan een begeleidende (getypte) brief bij te steken met de vraag voor bevestiging, die moet niet gemotiveerd zijn en mag best vrij kort zijn. Vervolgens stuur je dat gewoon op naar het bisdom van je provincie en weken later krijg je bevestiging.

Zelf heb ik wel de moeite gedaan om er een motivatiebrief bij te steken en deze kan je onderaan ter inspiratie vinden als afbeelding. Net als het antwoord die ik gekregen heb van de kerk.En als laatste een PDF die je kan gebruiken voor een kerkuittreding voor moesten mensen er zin in hebben. Mocht je trouwens niet zeker zijn over parochie (grootsteden hebben vaak meerder parochies), dan is de stad of dorp normaal voldoende.

Toch hoop ik dat mensen die zich aan de hand van deze blogpost laten ontdopen, dit niet doen vanwege de hype of pedofilie alleen. Op zich heb ik dan ook weinig moeite met het geloof. Of dat nu het katholicisme, het protestantisme, islamisme of een ander geloof is. Als je er in geloofd en je doet dit met respect voor alle mensen, ga je mij niet horen klagen. Het zijn dan ook de leiders die me dwars zitten. Voor een katholiek of een onschuldige priester heb ik dan ook alle respect.

De gevolgen voor het ontdopen zijn trouwens miniem. Je bent weliswaar een godeloze hond die recht naar de hel gaat, maar voor de rest veranderd er weinig. Vanzelfsprekend heb je geen recht meer op de communie (hostie) en ook trouwen voor de kerk mag niet. Hoewel dat laatste kan worden opgelost door je te laten herdopen of door te trouwen "met de handschoen". De dotatie aan de kerk blijft echter het zelfde, maar hopelijk komt daar (hopenlijk) verandering in.

---
Mijn brief
Antwoord
Voorbeeld van aanvraag (pdf)

Bischop adressen + info over Ontdoping

Volgende: Linus is verkocht 11-'10 Linus is verkocht
Volgende: UltraViolet, een brug naar de toekomst? 07-'10 UltraViolet, een brug naar de toekomst?

Reacties


Door Tweakers user boe2, donderdag 14 oktober 2010 21:57

Maar door je te ontdopen geef je toch net het signaal dat je wel degelijk wakker ligt van het hele kerkgebeuren?
Negeer het gewoon. De doop is een puur symbolische act en door je te ontdopen gaat je leven echt niet veranderen. Hoe meer men de kerk negeert, hoe meer ze aan macht verliest.

Door Tweakers user Ventieldopje, donderdag 14 oktober 2010 22:04

}> \666/ Heil Satan \666/ }>

Door Tweakers user Petervanakelyen, donderdag 14 oktober 2010 22:26

Ik ben nooit gedoopt geweest, maar ik heb toch een tijd een gevoel gehad van... waarom niet? Sinds ik echter het stadium ontgroeid ben dat ik enkel naar een kerk wilde omdat ze er feestjes deden :+ heb ik meer zoiets van, in godsnaamd, (no pun intended O-) ) waarom zou ik? :X

[Reactie gewijzigd op donderdag 14 oktober 2010 22:27]


Door Tweakers user gerre22, donderdag 14 oktober 2010 22:29

Nu, zelf als medebelg: ik ben niet gevormd. Hoe zit dat dan? Ben ik geen lid meer van de katholieke kerk?

Door Tweakers user Sgreehder, donderdag 14 oktober 2010 22:31

Ach, te veel moeite. Ik lach me een ongeluk dat ze nog elk jaar getrouw een acceptgiro in de bus stoppen.

Overigens, de moeite die jij erin steekt dient slechts ter versterking van het institutionalisme waar je je blijkbaar zo tegen keert. Ik kies er daarom voor je minder serieus te nemen dan je hier voordoet, als je het niet erg vindt :+

Door Tweakers user SirBlade, donderdag 14 oktober 2010 22:40

Boeboe schreef op donderdag 14 oktober 2010 @ 21:57:
Maar door je te ontdopen geef je toch net het signaal dat je wel degelijk wakker ligt van het hele kerkgebeuren?
Negeer het gewoon. De doop is een puur symbolische act en door je te ontdopen gaat je leven echt niet veranderen. Hoe meer men de kerk negeert, hoe meer ze aan macht verliest.
Maatschappelijke instellingen, bijvoorbeeld kerken, vakbonden of milieugroeperingen ontlenen (deels) hun macht aan hun ledenaantalen. "Politiek, luister naar ons, anders geven wij onze leden het advies niet op jullie te stemmen" heeft meer impact als je 5 miljoen personen als lid hebt dan als je er 5 hebt. Door je uit te schrijven kunnen ze je niet meer meerekenen als lid en hoewel 1 persoon weinig uitmaakt: alle beetje helpen op den duur.

Door Tweakers user Blokker_1999, vrijdag 15 oktober 2010 05:50

Het is eigenlijk eenvoudiger dan dat. Wat je hier doet is je laten uitschrijven uit het doopregister. Maar mij heeft men altijd geleerd dat het geloof vanbinnen zit. Als je niet langer deel wenst uit te maken van de katholieke kerk is het voldoende om die knop in je hoofd om te zetten. Je kan trouwens ook altijd aan je priester vrager hoe het moet (en dan maar hopen dat hij je niet probeerd te overtuigen van toch te blijven)

Wat de uitspraken van Leonard betrefd, ik denk dat er maar weinigen zullen zijn in de belgische kerk die het met hem eens gaan zijn. Zulke uitspraken horen ook niet in deze, voor hen, moeilijke tijden.

Ik ben zelf nog gedoopd, maar ben eigenlijk niet gelovig. Ik vind godsdienst daarentegen wel een fascinerend iets en verdiep me soms wel eens in de bijbel en de betekenis achter die verhalen.

Door Anonymous, vrijdag 15 oktober 2010 08:19

Even advocaat van de duivel spreken.

Eerst even zeggen dat ik ben uitgeschreven uit de kerk, ook al voor de hype.

Maar ergens kan ik mij vinden in deze uitspraak van de aartsbisschop. In het boek staat namelijk meer dan wat gezegd wordt in de media. Men spreekt namelijk van HIV en AIDS opgelopen in een situatie van losbandige seks. En daar volg ik die man volledig in.

Een persoon (verpleeg(st)er bvb) die door een prikaccident HIV oploopt, alle respect voor, hij/zij kan er niets aan doen. Een persoon die besmet bloed wordt toegediend (voor een bepaald jaar was HIV niet opspoorbaar). Alle respect voor die mensen.

Maar ik sta er radicaal achter dat AIDS voor 99% kan verbannen worden als mensen beter omsprongen met seks, en natuurlijk erbij, de liefde. In my opinion hoort seks thuis in een vaste, stabiele relatie. Niet in een bar, rap rap op de toiletten...

Door Tweakers user Snuffel, vrijdag 15 oktober 2010 08:32

Enge uitspraken die je hier doet, brr....
Krijg erg de neiging om hier even snoeihard tegenin te gaan, maar ik ga me beheersen.

Rest mij te zeggen dat je er bijzonder enge gedachten op na houdt

Door Tweakers user -RetroX-, vrijdag 15 oktober 2010 08:50

Uitschrijving is burocratie. Netjes als je het doet maar gewoon niet deelnemen is hetzelfde. Een actieve club (in welke vorm dan ook) is... juist: actief. Het wel of niet hebben van in of uitschrijvingen heeft hier weinig mee te maken....

Ik ben overigens met je eens dat kerk(bestuurders) niet hetzelfde zijn als een religie. Als bestuurders er een zootje van maken dan is dat altijd het werk van mensen. Tsja... en er zijn altijd mensen die mensen volgen zonder ook maar enigzins verder te kijken en zich te verdiepen in de daadwerkelijke inhoud. Ook de hype van het uitschrijven is hier onderdeel van. Wie daadwerkelijk nog belangstelling heeft zal zien dat er voldoende andere mogelijkheden zijn. Maar ja..... mensen willen de illusie van vrijheid. Er zijn helaas maar weinig mensen die echt keuzes durven maken. (ik ben er ook geen ster in maar probeer het wel ;) )

Door Tweakers user Blokker_1999, vrijdag 15 oktober 2010 09:41

In my opinion hoort seks thuis in een vaste, stabiele relatie. Niet in een bar, rap rap op de toiletten...
Even moeilijk doen, dat is een tegennatuurlijke reactie.

Door Tweakers user edeboeck, vrijdag 15 oktober 2010 10:15

Anonymous schreef op vrijdag 15 oktober 2010 @ 08:19:...Maar ik sta er radicaal achter dat AIDS voor 99% kan verbannen worden als mensen beter omsprongen met seks, en natuurlijk erbij, de liefde. In my opinion hoort seks thuis in een vaste, stabiele relatie. Niet in een bar, rap rap op de toiletten...
Nog nooit gehoord van het begrip "seriële monogamie"? In de hele schakel hoeft er dan maar 1 besmetting te zitten om het risico door te geven...
offtopic:
Ook binnen "een vaste, stabiele relatie" kan dat "in een bar, rap rap op de toiletten..."

[Reactie gewijzigd op vrijdag 15 oktober 2010 10:16]


Door Tweakers user cosmo_roel, vrijdag 15 oktober 2010 11:35

Waarom denken zovelen toch dat "gewoon niet meer meedoen" hetzelfde, of nog beter, is dan uitschrijven. Alsof de kerk het voelt dat ze door jou genegeerd wordt.
Vergelijk het met een abonnement op de Donald Duck. Als je dat niet meer leest, dan zeg je dat abonnement op. Enige verschil met de kerk, waar je ook lid van bent, is dat er geen verplichte abonnementskosten aan zitten. Je telt echter wel degelijk mee in het aantal leden dat genoemd wordt als de kerk naar de subsidieverstrekker stapt. Of in het aantal leden dat ze noemt als ze wil aangeven hoeveel zielen ze wel niet vertegenwoordigt en daarmee ergens een vinger in de pap wil krijgen.
Als je niet meer gelooft, schrijf je dan aub gewoon nu uit. Laat in ieder geval je kinderen niet dopen, maar laat ze zelf die beslissing nemen wanneer ze dat kunnen. Amen.

Door Tweakers user i-chat, vrijdag 15 oktober 2010 12:35

Anonymous schreef op vrijdag 15 oktober 2010 @ 08:19:
Even advocaat van de duivel spreken.

Maar ik sta er radicaal achter dat AIDS voor 99% kan verbannen worden als mensen beter omsprongen met seks, en natuurlijk erbij, de liefde. In my opinion hoort seks thuis in een vaste, stabiele relatie. Niet in een bar, rap rap op de toiletten...
aan de andere kant seks is iets natuurlijks - elke dier op aarde doet HET wel zo'n beetje,
ik vind het beschamend dat de kerk meent te moeten zeggen dat een hond evil is en naar de hel zal gaan als ie dood is omdat ie elk teefje heeft geneukt dat ie tegen kwam.

en dat terweil diezelfde god ook de hond heeft geschapen.

naar mijn idee is die hele kerk niets meer dan een zichzelf verheerlijkend orgaan met een godcomplex.

als ze eens een beetje nederigheid zoude leren en compassie - zoals christus (die ze notabene zelf promoten) zou heel de wereld een stukje leuker zijn om in te leven.
mensen maken fouten ... en van 1 onveilige sexbeurt kun je het al krijgen.

om een voorbeeld te noemen, ik ben ook uit geschreven uit de cath kerk (in nederland) al jaren geleden, dus god zal me nu wel haten, en ik heb meerdere relaties gehad waarin ik dus ook met meerdere meiden/vrouwen onveilig heb legge krikken. en ik heb nog steeds geen aids ... (in zijn ogen - die kuttekop, was ik vast een losbandig monster),

feit blijft dat je beter condooms kunt gebruiken, het beschermt JOUW en je toekomst (ige kinderen) een hoop leed,

Dus laat die kerk maar leegbloeden. hoe minder leden, hoe minder 'politieke macht'
god heeft niet voor niets de uitvinder van de condoom geschapen...

[disclaimer; alle referenties aan god etc. zijn slechts bedoeld om in 'hun eigen refentiekader' te duiden
wat me aan hen stoort ... Ik bevestig noch ontken daarmee enige affiniteit met het begrip 'god'
In welke hoedanigheid dan ook... /]

[Reactie gewijzigd op vrijdag 15 oktober 2010 12:51]


Door Tweakers user IStealYourGun, vrijdag 15 oktober 2010 12:50

Anonymous schreef op vrijdag 15 oktober 2010 @ 08:19:
Maar ik sta er radicaal achter dat AIDS voor 99% kan verbannen worden als mensen beter omsprongen met seks, en natuurlijk erbij, de liefde. In my opinion hoort seks thuis in een vaste, stabiele relatie. Niet in een bar, rap rap op de toiletten...
Met dat cijfer ben ik het niet eens en nog minder met de bewering dat het daarom plots een vorm van rechtvaardigheid zou zijn. Je eerste sekspartner is zelden of nooit de liefde van je leven, ondanks dat er een redelijke kans is dat die seks wel met (kinder)liefde samengaat. Sowieso kan je al vragen stellen met de stelling "liefde van je leven", want als je weet dat 60% van de huwelijken in scheiding eindigen dan kan je beter spreken over "liefde van je halve leven", ondanks dat er in elk huwelijk wel een moment zal geweest zijn waar je over "liefde" kan spreken met de nodige seks. De mens is over het algemeen gewoon niet monogaam zoals de kerk het beweerd en daarmee is de kerk meteen ook het enigste grote geloof dat hiermee uitblinkt. Andere grote geloven laten toe om te scheiden en te hertrouwen, hoewel het bij de ene al wat makkelijker gaat dan de andere. De enige manier dat je bij de kerk kan scheiden, is wanneer je geen nakomelingen kan krijgen. Sommige stemmen binnen die zelfde kerk spreken zelfs van "moeten scheiden", zelfs als er liefde en trouw aan te pas komt (vroeger was dat zelfs gebruikelijk). Dus de kerk durft op dat punt zelf vrij hypocriet te zijn

Dat je als losbol, die er meerder partners op aanhoud, een grotere kans hebt op een soa is maar een kwestie van kansberekening, maar neemt niet weg dat een trouw persoon plots immuun is, als je na 20 jaar huwelijk en een echtscheiding een nieuwe partner ontmoet en die het HIV virus heeft zonder het te beseffen, dan sta je daar mooi met je god en je gerechtigheid. Zelfs als losbol kan je niet spreken over gerechtigheid, want seks doe je normaal nog altijd met 2 en dat die mensen niet kiezen voor het klassieke huisje tuintje boompje scenario is een nadeel van vrijheid en eigenwil, zoals jij die ook bezit.

@ Blokker 1999
Ik heb me eigenlijk juist wel laten ontdopen om hen aandacht te geven. Over het algemeen zijn mensen sofa-activisten. Ze kijken naar the inconvinuth truth, vinden het allemaal erg, maar zullen zich niet zo snel rechtzetten om hun verwarming enkele graden lager te zetten en verder te kijken met een trui of een dekentje. Dat probeer ik zoveel mogelijk te vermijden, daarom dat ik me ook heb uitgeschreven. Misschien niet de beste stap, maar in elk geval een stap. Mocht aartsbisschop Léonard deze zondag een mis voordragen in mijn buurt, ik zou zelfs vroeger opstaan om te gaan betogen. Ik ben dan ook blij dat velen zich nu laten ontdopen, alleen hoop ik dat het niet alleen is vanwege de pedofiel schandalen, voor gelovige lijkt het me sowieso een slechte zet om het christendom de rug toe te keren vanwege de daden van een slechte christen. Voordat ik mezelf als atheïst (en ook een beetje materialist) ging beschouwen heb ik over het christelijk geloof grondig nagedacht. Ik heb zelfs een lange tijd agnost geweest (ontkend het bestaan van een god niet).

Door Tweakers user IStealYourGun, vrijdag 15 oktober 2010 12:54

@ i-chat
Ironisch genoeg mag die god je niet haten. Eenmaal dat je het heilig sacrament hebt ontvangen, kan dat niet van je worden afgenomen. Zolang je geen doodzonde begaat, kan je volgens dat geloof naar hun hemel gaan. ;p

Door Tweakers user joint_me, vrijdag 15 oktober 2010 16:25

Ik vraag me alleen altijd af, hoe de kerk mij toch elke keer weet te vonden :?

Ik wacht nog op een antwoord op mijn mail van deze groep van stalkers, die zich katholiek noemen. Anders is de volgende stap een brief, wil weten hoe ze aan mijn adres gegevens komen, daarna kan ik ze aanklagen voor privacy schending (hoop ik).

Door Tweakers user Snuffel, vrijdag 15 oktober 2010 17:48

Kerkregisters werken doorgaans als gemeenteregisters. Je schrijft je ergens uit, dus schrijf je je ergens ook weer in.
Zo moeilijk ben je niet te traceren hoor, en er is niets illegaals aan.

Reageren is niet meer mogelijk