Telenet en de truc met het telraam

Door IStealYourGun op donderdag 14 juni 2012 14:00 - Reacties (23)
Categorie: ~/me als consument, Views: 5.023

Allereerst, beste Telenet-topman, mocht u in een zatte bui deze blogpost ooit zien, doe me dan een plezier en geef een stukje van je (veel te) royale bonus aan de marketing boys en girls bij jou op het bedrijf. Ze verdienen dit echt, ze hebben aan de ene kant er voor gezorgd dat jullie pakket een stuk goedkoper zijn geworden, maar ook dat het merendeel van jullie klanten hier weinig van merkt en eigenlijk “te veel” betaald. Bravo, maar sta mij toe alles te verduidelijken en je mooie winstballon voor een klein stukje te verkleinen.

Today In History
Juni 2011: een dik jaar terug kwam Telenet met verschillende nieuwe abonnementen. Mijn trouwe Expressnet die ik al sinds 2007 bezit verdwijnt voor nieuwe klanten en werd vervangen door een vergelijkbare FiberNet. Dit FiberNet heeft een iets hogere snelheid en dito prijs. ¤ 44,95 i.p.v ¤ 42,91.

http://tweakers.net/ext/f/8ETlvpGev9uCp598VLRFFumr/full.png

Ik maakte toen zelf even de brekingen: ¤2,04 x 12 = 24,48/jaar voor wat sneller internet. Maar eigenlijk was 30 Mbit/s voor mij toen meer dan voldoende en besloot ik dus bij mijn vertrouwde en goedkopere ExpressNet te blijven.

Juli 2011: een dikke maand later verhoogt Telenet de prijzen van zijn oude abonnementen. Zoals wel vaker in dit Belgenland wordt de schuld op de stijgende loonkost en de index gestoken. Hou dat even in uw achterhoofd, ik kom hier straks op terug.

http://tweakers.net/ext/f/XZEOYdNmZFykhEpy0xUxPcRR/full.png

Ik maakte weer de berekening en merkte dat het verschil tussen Expressnet en Fibernet nog maar ¤0,85 bedroeg, omgerekend ¤10,2/jaar. Eigenlijk verwaarloosbaar, maar nog steeds goedkoper en mijn noden waren in die ene maand nu niet echt veranderd. Expressnet was nog steeds voldoende voor mij.

Juni 2012: Telenet verhoogt de snelheden en limieten van zijn bestaande abonnementen. Toen ik de aankondiging zag op Tweakers.net zag overwoog ik heel even FiberNet, tot ik de snelheden begon te vergelijken met die van mijn huidig abonnement

http://tweakers.net/ext/f/8WSnP6znxhaLd70YXwoh2vN6/full.png

Daarom heb ik toch maar besloten om afscheid te nemen van mijn ExpressNet abonnement en over te stappen naar het goedkopere Basic internet. Een besparing van ¤ 19,15/maand of ¤ 229,8/jaar. Mijn noden zijn het afgelope jaar dan ook niet veranderd, dus ik zie niet in waarom ik een duurder abonnement zou moeten nemen.

Die vuile Telenet toch
Een (eerste) woord van kritiek. Hoewel Telenet betere abonnementen heeft en daar reclame van maakt op hun website, blijft het verdacht stil in de mailbox van de bestaande klanten met een verouderd contract zoals ik er een heb. Je moet dus actief opzoek. Zelfs toen ik enkele dagen terug contact opnam met Telenet voor wat meer informatie gaf de medewerker mij foutieve informatie. Bij het vragen naar de nieuwe snelheden, gaf hij gewoon de oude. Ze willen natuurlijk liever dat ik het oude abonnement behoud of een duurder pakket neem, vandaar ook deze blog als wake-up call.

Die vuile Index toch
Nog een woord van kritiek. Toch opmerkelijk, een jaar terug moest Telenet mijn abonnement verhogen “vanwege de index”. En vandaag bied dit bedrijf betere abonnementen aan tegen een veel goedkopere prijs. Dit is nog maar eens het zoveelste bewijs dat de index te pas en te onpas misbruikt wordt om een prijsverhoging, sluiting van een fabriek of een afdankingen te vertegenwoordigen. Dit is dus niet enkel kritiek aan het adres van Telenet maar aan elke onderneming (en politieke partij) die de index volledig onterecht afwijzen. Hallo EU?

Bronnen:
nieuws: Telenet vernieuwt internetabonnementen
nieuws: Telenet gaat internet- en kabelprijzen verhogen
nieuws: Telenet verhoogt internetsnelheden per 24 juni

Volgende: Foutieve taalvoorkeur voor sommige windows programma's 04-'11 Foutieve taalvoorkeur voor sommige windows programma's

Reacties


Door Tweakers user analog_, donderdag 14 juni 2012 14:03

Opvallend upload verschil in de laatste situatie tussen Basic en Expressnet.

Door Tweakers user SanderL, donderdag 14 juni 2012 14:08

*EDIT*
Ik ga veranderen :P

[Reactie gewijzigd op donderdag 14 juni 2012 14:37]


Door markvt, donderdag 14 juni 2012 14:42

Zelfde verhaal met KPN hier in Nederland, en als je dan wilt veranderen moet je verplicht een jaar verlengen.

Door Tweakers user Denskie, donderdag 14 juni 2012 14:59

Ziggo hier in NL heeft dit niet.
ze hebben gewoon hun abonnementen en als ze de snelheid verhogen ga jij mee. Als ze de prijs verhogen ga jij ook mee.
Geen geklooi met oude en nieuwe abonnementen, ideaal.

KPN doet dit ook niet.
die upgraden namelijk hun snelheden niet, die maken nieuwe abonnementen met een andere naam.

jij betaald ¤30,- voor 4MB. je kunt dan overstappen naar een abbo met 20mb voor ¤24,95

Door Tweakers user woekele, donderdag 14 juni 2012 15:18

"De index" is sowieso een onhoudbaar fenomeen. Daar moeten jullie Belgen snel vanaf. Zelfde geldt in NL voor de HRA trouwens ;)

Door Tweakers user Tazzios, donderdag 14 juni 2012 15:21

onterecht afwijzen > onterecht aanwijzen ?

Door Tweakers user anti-rsca, donderdag 14 juni 2012 15:22

Als je dan van Expressnet naar Basic wil gaan, willen ze je dan nog eens ¤ 50 aanrekenen. Wil je dan van Basic naar Fiber, dat is gratis.

Dan heb ik maar gedreigd om Belgacom eens een belletje te geven. Kreeg onmiddelijk een heel vriendelijke meneer aan de lijn die dat eenmalig voor mij de downgrade gratis wou doen.

Door dejos, donderdag 14 juni 2012 15:46

anti-rsca schreef op donderdag 14 juni 2012 @ 15:22:
Als je dan van Expressnet naar Basic wil gaan, willen ze je dan nog eens ¤ 50 aanrekenen. Wil je dan van Basic naar Fiber, dat is gratis.

Dan heb ik maar gedreigd om Belgacom eens een belletje te geven. Kreeg onmiddelijk een heel vriendelijke meneer aan de lijn die dat eenmalig voor mij de downgrade gratis wou doen.
Klopt niet (meer), wijzigingen zijn nu gratis (up en downgrade), tenzij je een andere modem nodig hebt (en dan nog, voor de meeste klanten schelden ze die dan ook nog kwijt).

Door Tweakers user Big Womly, donderdag 14 juni 2012 16:19

woekele schreef op donderdag 14 juni 2012 @ 15:18:
"De index" is sowieso een onhoudbaar fenomeen. Daar moeten jullie Belgen snel vanaf. Zelfde geldt in NL voor de HRA trouwens ;)
Index is een fantastisch fenomeen wat ervoor zorgt dat de verarming van de bevolking wordt tegengewerkt.
Alleen wordt er al te vaak misbruik gemaakt om prijzen te laten stijgen en winsten te maximaliseren onder het mom van "indexaanpassing"

Door Tweakers user JoWannes, donderdag 14 juni 2012 16:24

Dankje, goede tip.
Ik zit nu met een shake internet + telefonie. Ik heb nu 30Mbit/s en 50GB volume (ComfortNet XL). Gelijkwaardig met het nieuwe Basic Internet dus. Als op 24 juni de nieuwe abo's geïntroduceerd worden, neem ik aan dat er ook een shake komt met dat 'goedkope' internet.
Maar helaas bestaat de combinatie internet + telefonie niet meer. Ze pushen digitale TV er steeds bij. :/

[Reactie gewijzigd op donderdag 14 juni 2012 16:26]


Door rené, donderdag 14 juni 2012 16:56

Wel een beetje stom dat je zoveel berekeningen maakt en ondertussen helemaal vergeet dat de concurrentie ook 30 Mbps én onbeperkt volume aanbiedt voor amper 32,45 euro per maand.

Tja, Telenet maakt de consumenten blind en doof met hun mooie praatjes.

Door Tweakers user Apache, donderdag 14 juni 2012 17:00

@Big Womly: ALLES word geindexeerd, dus de situatie schuift gewoon op, het is een viscieuze cirkel. Index stijgt, werknemers moeten meer loon krijgen, werkgevers moeten prijs van producten verhogen, deze producten vormen de basis in de zogenaamde indexkorf, hup index overschreden, en het verhaaltje begint opnieuw.

Het is gewoon een recursieve fenomeen waar we inderdaad ZO SNEL MOGELIJK vanaf moeten. Natuurlijk niet zo eenvoudig met een linkse regering die door populisme bij de "eenvoudige" bevolking een concept dat hun jaarlijks op een makkelijke manier "meer" geld bezorgt steeds gebruikt als punt om meer kiezers te winnen, op dat punt kunnen ze dus moeilijk terugkrabbelen ...

pijnlijke zaak, en volgens mij is er geen enkel politieke partij op zichzelf er toe in staat om dit op te lossen en ik vrees dat enkel een europese oplossing het einde van de index kan betekenen.

Door Tweakers user chime, vrijdag 15 juni 2012 08:25

Big Womly schreef op donderdag 14 juni 2012 @ 16:19:
[...]


Index is een fantastisch fenomeen wat ervoor zorgt dat de verarming van de bevolking wordt tegengewerkt.
Alleen wordt er al te vaak misbruik gemaakt om prijzen te laten stijgen en winsten te maximaliseren onder het mom van "indexaanpassing"
't Probleem is zoals Apache aanhaalt => lonen stijgen, aangezien lonen vaak 50% van de kosten van een bedrijf bedragen moeten de prijzen dus naar boven ... repeat until ...

"Natuurlijk" halen ze niet alleen de extra kosten eruit, maar ook nog wat extra winst - ze willen een gelijkaardige marge % aanhouden natuurlijk.

Feit is wel dat in de rest van de wereld geen index mechanisme bestaat en dat dat ook werkt. Maar dan moeten de vakbonden wat meer onderhandelen voor hun sector/bedrijf.
Bij ons kunnen ze lekker op hun gat zitten en de index hun werk laten opknappen.

Maar soit, dat verklaart nog niet de rare fratsen van de marketingafdeling van telenet.

Doch 't is wel gebaseerd op: mensen veranderen niet zo snel - dus hou de oude klanten maar op de oude tarieven / voor nieuwe potentiële klanten bieden we dan iets beter om ze over te halen.

Door Tweakers user IStealYourGun, vrijdag 15 juni 2012 08:56

chime schreef op vrijdag 15 juni 2012 @ 08:25:
[...]
Feit is wel dat in de rest van de wereld geen index mechanisme bestaat en dat dat ook werkt. Maar dan moeten de vakbonden wat meer onderhandelen voor hun sector/bedrijf.
Bij ons kunnen ze lekker op hun gat zitten en de index hun werk laten opknappen.
Dat werkt in landen met een sterke vakbond, zoals in Duitsland Hoewel je daar dan ook vreemde situaties krijgt. De metaalsector heeft daar vorige maand 4,3% loonsopslag gekregen, wat meer dan het dubbele van de inflatie is. Die is er wel pas gekomen na enkele acties (stakingen) en eigenlijk wouden ze 6%

Maar in sectoren waar de vakbond minder sterk staan stijgen de lonen veel minder snel en krijg je nu situaties waar mensen full-time werken en toch nog onder de armoedegrens leven.

Index is eigenlijk een fair en goed systeem.

Door Tweakers user masauri, vrijdag 15 juni 2012 13:42

rené schreef op donderdag 14 juni 2012 @ 16:56:
Wel een beetje stom dat je zoveel berekeningen maakt en ondertussen helemaal vergeet dat de concurrentie ook 30 Mbps én onbeperkt volume aanbiedt voor amper 32,45 euro per maand.

Tja, Telenet maakt de consumenten blind en doof met hun mooie praatjes.
De concurrentie? Hebben we het dan over een adsl aanbieder?
Want vaak in afgelegen plaatsen blijft de kabelsnelheid die men kan ontvangen véél hoger dan de adsl snelheid die men kan ontvangen. Het moet dan in de praktijk ook haalbaar zijn!

Ik spreek hier vanuit mijn praktijk ervaring:
Ik ben aangesloten onder een zusterbedrijf van dommel, 100GB de maand voor 37euro per maand.
Ze maken gebruik van de adsl infrastructuur van belgacom.
Van adsl2 of vdsl is er hier de eerstkomende jaren geen sprake.
Toen men indertijd telefoonlijnen aanlegde werd men hier aangesloten op de dichtsbijzijnde centrale (+-10km, op een metertje steekt het niet).
Nu zoveel jaren later krijgen we nog steeds internet over die koperverbinding.
Dus zodra telenet hier als aanbieder van internet kwam was de snelheid die ik hier kan krijgen via adsl al achterhaald.
Ik deel hier 4 pc's op een verbinding van 2MB DL maximum op ideale tijdstippen (wanneer de meeste mensen werken zijn) met een upload van maximum 40kbps.

Dus het is gemakkelijk om te zeggen dat andere aanbieders goedkoper zijn, je moet de snelheid er wel uit kunnen halen! En dat kan ik met een andere provider buiten telenet niet.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 15 juni 2012 13:43]


Door Tweakers user masauri, vrijdag 15 juni 2012 13:42

dubbel post foutje

[Reactie gewijzigd op vrijdag 15 juni 2012 13:43]


Door Tweakers user kleinesmurf, vrijdag 15 juni 2012 13:45

Ik hoop dat de graag-stakers dit niet lezen. Er wordt al genoeg gestaakt in Vlaanderen.

Door Tweakers user kleinesmurf, vrijdag 15 juni 2012 14:02

Opvallende vaststelling.

Laatst wat gelijkaardigs ervaren: Een klant met één van de eerste types abbonementen (Telenet Mono, 20Mbps down, 42.91E/maand, andere spec's ontglippen me) wilde naar de op dat moment actuele ExpressNet overstappen: méér down/snelheid, ongeveer zelfde prijs. Misschien enkele euro's minder.
Eénmalige kosten:
Dossierkosten: 50.00 euro.
Activatiekosten: 50.00 euro.
Werkuren voor de technici zouden ook gefactureerd worden. Wegens té verbaasd hebben we die tarieven niet gevraagd.

Opgelost door de boel op te zeggen en daags nadien nieuwe installatie aan te vragen.
We konden toen gelijk ook nog van een voordelige aanbieding met gratis activatie en installatie kiezen.


Bij het verhaal van deze blog:

Even wat luid-op-bedenkingen en open-deuren.

Op het moment dat "oude" formules niet meer aangeboden worden en worden vervangen door "gelijkaardige nieuwe formules:

- In hoeverre kun je afdwingen dat een bestaand contract / abbo wordt omgezet naar de vergelijkbare nieuwe formule, uiteraard zonder meerkost voor de afnemer?

- Als een aanbieder van nutsvoorzieningen éénzijdig de contractvoorwaarden wijzigt, heb je het recht om de overeenkomst te verbreken zonder bijkomende kosten, zelfs al is de initiële "minimum" termijn nog lopende.
In hoeverre valt "wijziging van abbo-formules" onder "wijziging van contractvoorwaarden"?
Allicht niets te zien met elkaar:
Bij een bestaand contract heb je een contract, A biedt wat aan, B betaalt.
Als A het aanbod wijzigt en het soort contract met jou (B dus) niet meer aanbiedt, mja. Geen poot om op te staan.
En toch voel ik het als "niet eerlijk" aan: A heeft de macht om vanalles te veranderen, zolang het contract met jou (B dus) niet geraakt wordt, kan B niets doen, alleen met lede ogen toezien.

En dan heb ik het nog niet over de zovele dossiers waarbij er nog bestellingen, installaties, ... lopen, hangende zijn, moeten opgeleverd worden, waarbij tussen bestelling en afwerking ineens de abbo's veranderen.

Door Tweakers user IStealYourGun, vrijdag 15 juni 2012 14:45

@rené: Veel berekeningen zijn er niet aan te pas gekomen en ik weet dat er inderdaad goedkopere internet providers zijn voor ADSL. Alleen heb ik hier thuis geen telefoonlijn en het plaatsen zou best een dure grap kunnen worden.

@ kleinesmurf
Overstappen zou gratis zijn en je zou geen nieuw jaarcontract krijgen bij het veranderen van abonnement. Met de nadruk op "zou" want deze informatie heb ik van de zelfde persoon die nog de oude waardes gaf basic internet, dus alles onder voorbehoud.
24 juni zal ik dit zeker nog eens navragen.

Punt is dat je hier in België zelf actief moet zoeken naar het goedkoopste en dat dit nu juist iets is waar de Belg slecht in is. Ook niet moeilijk, veel abonnementen, of het nu voor gas, elektriciteit, telecom, gaat zijn gewoon zo complex dat je niet steeds doorhebt dat een andere formule goedkoper is. Daarnaast zijn bedrijven niet verplicht om hun klanten te melden dat hun contract verouderd is (niet meer bestaat) dus velen weten soms gewoon niet, zeker bij oudere mensen.

Met de nieuwe energiemaatregelen van onze regering, lijken mensen nu eindelijk toch van mentaliteit te veranderen, niet enkel op vlak van energie, maar ook op vlak van telecom.

Door Tweakers user kleinesmurf, vrijdag 15 juni 2012 17:01

Overstappen zonder meerkost, boete of andere kosten is sindskort inderdaad mogelijk.
Ten tijde van het verhaal van de "telenet mono" was van die regeling nog geen sprake en was je overgeleverd aan vriendelijkheid en goodwill van wie je aan de lijn had.

Je stelt dat de Belg slecht is in 'zoeken naar goedkoopste'.
Je moet het omdraaien: Marketing-afdelingen maken het veel te ingewikkeld, veel te druk, veel te moeilijk, en velen geven op.
Er wordt wel gezocht, maar het is "allemaal te ingewikkeld", sommigen krijgen foute of verouderde informatie en geven dan ook op.

Er geldt inderdaad geen meldingsplicht als abbonnementen of contracten door andere formules worden vervangen.
Ik blijf het niet-netjes vinden.
Het valt al beter mee nu de "overstappen zonder kosten" er is.

Door Tweakers user najdo, zondag 17 juni 2012 17:34

Idem hier. Heb nu nog Fibernet, maar ik kom toch toe met 100GB per maand. Die snelheid boeit me in zekere mate wat minder omdat de laatste tijd er niet meer intens gebruikt wordt gemaakt (als in: het hoeft niet voor mij dat ik 2 uur moet wachten ipv 1 uur voor een bestand.)

Mijn ouders zijn ook blij dat ze ¤20/maand zullen uitsparen met het omschakelen naar basic net. Dit is een redelijke prijs voor internet en over een jaar zullen ik alsook mijn ouders raar opkijken als we ooit denken aan het feit dat we ¤45/maand betaalden voor internet.

Alleen is het nu zo raar voor mijn grootouders. Die komen toe met nog geen 5GB/maand en die moeten nu zoveel betalen als wij. Eigenlijk zou er nog een goedkoper abbonement moeten komen juist voor deze soort mensen die gewoon hun mails checken en bankoverschrijvingen doen. Maar dat is wishfull thinking natuurlijk.

Door Tweakers user CyberThijs, zondag 17 juni 2012 18:40

Bedankt voor deze blogpost! Heb een herinnering in m'n agenda gezet om de overstap te regelen.

Door Tweakers user croontje, maandag 18 juni 2012 13:13

Ik heb hetzelfde traject doorlopen :) Ik kreeg ook in de gaten dat ik beter naar een lager abonnement zou overschakelen. En ik raad nu iedereen in mijn omgeving aan om hetzelfde te doen want basicnet was vroeger niet interessant maar nu voor praktisch iedereen voldoende.

Reageren is niet meer mogelijk