Telenet en de truc met het telraam

Door IStealYourGun op donderdag 14 juni 2012 14:00 - Reacties (23)
Categorie: ~/me als consument, Views: 5.049

Allereerst, beste Telenet-topman, mocht u in een zatte bui deze blogpost ooit zien, doe me dan een plezier en geef een stukje van je (veel te) royale bonus aan de marketing boys en girls bij jou op het bedrijf. Ze verdienen dit echt, ze hebben aan de ene kant er voor gezorgd dat jullie pakket een stuk goedkoper zijn geworden, maar ook dat het merendeel van jullie klanten hier weinig van merkt en eigenlijk “te veel” betaald. Bravo, maar sta mij toe alles te verduidelijken en je mooie winstballon voor een klein stukje te verkleinen.

Today In History
Juni 2011: een dik jaar terug kwam Telenet met verschillende nieuwe abonnementen. Mijn trouwe Expressnet die ik al sinds 2007 bezit verdwijnt voor nieuwe klanten en werd vervangen door een vergelijkbare FiberNet. Dit FiberNet heeft een iets hogere snelheid en dito prijs. ¤ 44,95 i.p.v ¤ 42,91.

http://tweakers.net/ext/f/8ETlvpGev9uCp598VLRFFumr/full.png

Ik maakte toen zelf even de brekingen: ¤2,04 x 12 = 24,48/jaar voor wat sneller internet. Maar eigenlijk was 30 Mbit/s voor mij toen meer dan voldoende en besloot ik dus bij mijn vertrouwde en goedkopere ExpressNet te blijven.

Juli 2011: een dikke maand later verhoogt Telenet de prijzen van zijn oude abonnementen. Zoals wel vaker in dit Belgenland wordt de schuld op de stijgende loonkost en de index gestoken. Hou dat even in uw achterhoofd, ik kom hier straks op terug.

http://tweakers.net/ext/f/XZEOYdNmZFykhEpy0xUxPcRR/full.png

Ik maakte weer de berekening en merkte dat het verschil tussen Expressnet en Fibernet nog maar ¤0,85 bedroeg, omgerekend ¤10,2/jaar. Eigenlijk verwaarloosbaar, maar nog steeds goedkoper en mijn noden waren in die ene maand nu niet echt veranderd. Expressnet was nog steeds voldoende voor mij.

Juni 2012: Telenet verhoogt de snelheden en limieten van zijn bestaande abonnementen. Toen ik de aankondiging zag op Tweakers.net zag overwoog ik heel even FiberNet, tot ik de snelheden begon te vergelijken met die van mijn huidig abonnement

http://tweakers.net/ext/f/8WSnP6znxhaLd70YXwoh2vN6/full.png

Daarom heb ik toch maar besloten om afscheid te nemen van mijn ExpressNet abonnement en over te stappen naar het goedkopere Basic internet. Een besparing van ¤ 19,15/maand of ¤ 229,8/jaar. Mijn noden zijn het afgelope jaar dan ook niet veranderd, dus ik zie niet in waarom ik een duurder abonnement zou moeten nemen.

Die vuile Telenet toch
Een (eerste) woord van kritiek. Hoewel Telenet betere abonnementen heeft en daar reclame van maakt op hun website, blijft het verdacht stil in de mailbox van de bestaande klanten met een verouderd contract zoals ik er een heb. Je moet dus actief opzoek. Zelfs toen ik enkele dagen terug contact opnam met Telenet voor wat meer informatie gaf de medewerker mij foutieve informatie. Bij het vragen naar de nieuwe snelheden, gaf hij gewoon de oude. Ze willen natuurlijk liever dat ik het oude abonnement behoud of een duurder pakket neem, vandaar ook deze blog als wake-up call.

Die vuile Index toch
Nog een woord van kritiek. Toch opmerkelijk, een jaar terug moest Telenet mijn abonnement verhogen “vanwege de index”. En vandaag bied dit bedrijf betere abonnementen aan tegen een veel goedkopere prijs. Dit is nog maar eens het zoveelste bewijs dat de index te pas en te onpas misbruikt wordt om een prijsverhoging, sluiting van een fabriek of een afdankingen te vertegenwoordigen. Dit is dus niet enkel kritiek aan het adres van Telenet maar aan elke onderneming (en politieke partij) die de index volledig onterecht afwijzen. Hallo EU?

Bronnen:
nieuws: Telenet vernieuwt internetabonnementen
nieuws: Telenet gaat internet- en kabelprijzen verhogen
nieuws: Telenet verhoogt internetsnelheden per 24 juni

Nieuwjaarspakjes voor 2010

Door IStealYourGun op donderdag 30 december 2010 15:32 - Reacties (8)
Categorie: ~/me als consument, Views: 3.575

Ik weet niet hoe zit in de rest van België of Nederland. Maar in tegenstelling to de USA geven wij cadeaus met nieuwjaar en niet met kerst. Dat stamt af van toe ik nog klein was en mijn nieuwjaarsbrief voorlas aan mijn ouders en grootouders en vervolgens nen seng kreeg: uwe nieuwjaar, zoals ze dat in de volksmond zeggen.

Als volwassenen heb je het geluk dat je niet langer een nieuwjaarsbrief moet voorlezen, maar het krijgen van cadeaus is wel gebleven. Van mijn grootmoeder krijg ik elk jaar nog steeds een klein kapitaal voor op mijn spaarboek. Tussen de rest van de familie en vrienden zijn we iets gieriger en geven we een traditioneel cadeau zoals in de USA. En net zoals daar leggen we die ook onder de kerstboom, toch open we ze pas op nieuwjaarsdag.

Net zoals elk jaar probeer ik die cadeau in te pakken met een creatieve toets. Stel je daar niet teveel bij voor, meestal steel leen ik het idee van ergens anders en meestal slaag ik er niet echt in mijn opzet. Verschillende factoren zoals te weinig tijd en handigheid zijn vaak spelbreker. Dit jaar is het iets anders gegaan, doordat ik enkele dagen vroeger cadeaus ben gaan kopen had ik wat extra tijd om alles af te krijgen. Net zoals vorig jaar leende ik het idee van ergens anders en door de extra tijd is alles toch mooi gelukt. Zo goed zelfs dat ik het resultaat even met jullie deel.

In tegenstelling tot de tutorial heb ik met illustrator de letters meteen op de achterkant van de tekst geprint:
http://tweakers.net/ext/f/7WYzaS6HrSZhn06KGaRAYdQR/medium.jpg http://tweakers.net/ext/f/5nkJFrzQrrh1mNtIGNMfVrjX/medium.jpg


Ik heb trouwens altijd teksten genomen met referentie naar die persoon. Mijn vriendin volgt internationale politiek en daar zie je het Europees verdrag van de mens.
http://tweakers.net/ext/f/vA785CEUn87aObygmXjBqM40/medium.jpg http://tweakers.net/ext/f/nVUJZNXZDlVtHjBRlCHyMWUu/medium.jpg


Het resultaat van de eerste cadeaus, voor mij en men vriendin. Ondertussen zijn er nog af, maar ben even te lui om ze allemaal te posten. ;)
http://tweakers.net/ext/f/QpDqrwwLNuurp41WmQB3lGNR/medium.jpg

En zo zie je maar dat tweaken zich niet beperkt tot elektronica. Sommige zullen het belachelijk vinden dat ik zoveel werk in iets steek dat toch in de vuilbak beland (het inpak papier ;) ), maar ik zie het eerder als een extra moeite om te tonen dat ik die cadeaus met plezier geef en niet gewoon omdat het "kerst" is.

---

http://codecaster.nl/got/rmb/star1.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star2.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star3.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star4.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star5.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/stats.gif

UltraViolet, een brug naar de toekomst?

Door IStealYourGun op dinsdag 27 juli 2010 14:47 - Reacties (6)
Categorieën: ~/me als consument, ~/me tegen de rest van de wereld, Views: 3.041

Mensen die mij kennen en volgen weten dat ik voordeel zie in het betalen voor online diensten, hoewel ik mij zelf niet zal bestempelen als pro-DRM, maar eerder progressief met een kritische geest.

Het lezen van het nieuwsartikel UltraViolet, beviel me in eerste instantie dan ook positief, in elk geval voldoende om wat onderzoek te doen en het niet botweg af te schieten zoals velen doen. Na een kort bezoekje aan hun website nam ik het dan ook voorzichtig op voor UltraViolet, maar dat mocht niet baten want voor ik het goed en wel besefte hadden de onwetende lezen het topic al goed gevuld met stellingen die niet klopten. In plaats van mezelf dan ook honderd keer te herhalen heb ik maar besloten een blog te schrijven.

I do it because I can.
Als je zelf hier in herkent, stop dan alvast met lezen en alstublieft, post zeker geen commentaar. Ik ben er mij zeker van bewust dat DRM kan worden gekraakt en dit zal de piraterij zeker niet tegen zal houden. Deze post gaat over UltraViolet en wat het voor de consument kan opleveren. Niet over Brein, Sabam of piraterij. Hoewel ik wel enkele pro-piraterij stellingen ga bekritiseren.

Een wolkje melk.
Eigenlijk valt er nu nog niet zoveel over te zeggen. Het is een “gestandaardiseerde“ cloud-based DRM systeem waarmee je een online mediabibliotheek mee kan aanleggen. Je koopt een DVD Blu-Ray film met een code. Online koppel je die code aan een account die door de hele familie kan worden gebruikt en je broer die dan toevallig op reis is kan meteen de film zien. Ook geen gedoe met comprimeren voor de smartphone want UltraViolet doet dat voor jou. Enkel een kwestie van aanmelden en kijken.

All your base belongs to us, but not as you know it.
Toch waren de commentaren niet meteen denderend en dit kwam voornamelijk doordat mensen zaken beweerde die op de website anders stonden vermeld.

Een veel voorkomend, doch terecht argument ging over privacy en eigenlijk is dat maar goed ook. Privacy is een serieuze materie en daarom heeft Europa dan ook strikte regels, maar aangezien er nog niet zoveel bekend is van UltraViolet is het wel nog wat te vroeg om meteen te doen alsof de entertainmentindustrie je gaat bespioneren. Het is systeem moet nog worden uitgetest, toch vermoed ik dat het niet meer zal zijn dan wat Google of de lokale supermarkt met klantenkaarten al jaren doet, want meer mag gewoon niet.

Een ander klassiek argument was dat van verplicht online zijn. Eigenlijk slaat dat argument op niets en wel om 2 redenen:

Als de klagers even hun best hadden gedaan het artikel te lezen (en eventueel het officieel persbericht) dan wist ze dat het enkel een toegevoegde waarde heeft. Het is dus niet meteen de bedoeling om de klassieke media dragers volledig te laten verdwijnen. Hoewel ik wel moet toegeven dat er nergens bekend is of dit ook opgaat voor online aankopen? Het lijkt me dan logisch dat je dan de mogelijkheid krijgt het te branden, maar het zou niet de eerste keer zijn dat de sector een andere logica aan overhoud. En toch, zelfs mocht dit het geval zijn dan is het online zijn zelfs niet eens zo een groot probleem, we leven in 2010 en niet in 1990. Tegenwoordig is een internet browser een standaard op de GSM’s, tenzij je in het oerwoud bevind mag dit niet zo een groot probleem zijn.

Klassieker #3 quote ik even: “Databaseserver weg = content weg = je betaalde geld kwijt”. Het grote voordeel van dit systeem lijkt me echter dat het eerder een standaard is die niet gekoppeld is aan één bedrijf. Dus als een bedrijf failliet gaat wil dat niet meteen zeggen dat alles weg is. Hoewel er op dit moment nergens vermeld staat wat er echt met je aangekochte media gebeurt in het geval van een faillissement. Dus ergens is dit een terecht argument, hoewel je in principe nog steeds een fysiek exemplaar hebt.

Rest ons de overgebleven argumenten zoals de prijs, want die mag natuurlijk niet omhoog. Kijk daar ben ik het niet mee eens. Zeker als het enkel als extra dienst word aangeboden en dus niet verplicht is, zie ik er geen graten in dat ze een extra vergoeding per maand vragen. Cloud != gratis en ergens zal het geld vandaan moeten komen.

Als je dan toch kritiek hebt, doe het dan goed.
Wat ik eerlijk heb gemis tussen de negatieve commentaar was de ondersteuning van systemen. UltraViolet lijkt revolutionair maar je moet er wel een systeem hebben dat het aankan. Bij een PC zal het dan ook maar een kwestie zijn van software installeren, maar bij smartphones en televisies zal je toch nog een mooi nieuw toestel mogen aanschaffen voor het UltraViolet logootje. Ook Apple ontbreekt, dus de iPad valt mogelijk uit de boot, ondanks dat dit het geschikte toestel zou zijn.

Een ander negatief punt is dat er nog veel vragen zijn en weinig antwoorden. Zo stel ik mij vragen bij de familieaccount. Hoe gaan ze dit controleren en tot waar is het beperkt. Zou je als Erasmus student (studeren in buitenland) ook toegang hebben tot de account van je ouders?

Conclusie
Mij lijkt het voorlopig wel een positief iets, toch is het nog veel te vroeg om echt een duidelijke conclusie te trekken. Voornamelijk omdat dit niets nieuw is en het niet de eerste keer zou zijn dan de theorie mooier is dan de praktijk. In elk geval klinkt het hoopvol met namen zoals Cisco en Adobe, Microsoft, enz. Daarnaast lijkt het geen verplichting te zijn en eerder een toegevoegde waarde te hebben die weliswaar de piraterij niet zal tegenhouden, maar misschien wel minder interessant maakt. Vooral het comprimeren spreekt mij persoonlijk aan, ik heb tal van mobiele apparaten die filmpjes kunnen afspelen, maar ik zie er steeds tegenop om die om te zetten. Anderzijds koop ik zelfden of nooit films, mijn laatste aankoop dateert al van enkele jaren terug en vaak ga ik ze gewoon zien in de bioscoop of huur ik ze gratis in de locale bib. Met dat in het achterhoofd zal het voor mij mogelijk weinig meerwaarde geven.

Wordt hopelijk vervolgd…
---
Ps: Mocht je afvragen waarom ik het nu pas post, dat komt omdat ik niet altijd tijd heb om blogs te schrijven. Overigens hoop ik binnenkort eens wat lichter materiaal te schrijven over de gewone dinges des levens of dergelijk.

http://codecaster.nl/got/rmb/star1.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star2.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star3.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star4.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star5.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/stats.gif

De Steam Holiday Sales!

Door IStealYourGun op dinsdag 29 juni 2010 16:20 - Reacties (1)
Categorie: ~/me als consument, Views: 5.192

Naar aanleiding van volgende blog post heb ik hier nog een extra tipje voor de mensen die het liefst zo goedkoop mogelijk games aankopen.

Op de volgende website kan je een mooi overzichtje zien van alle koopjes van het moment. Het is trouwens ook mogelijk om de koopjes op concurrerende online-distributie sites te volgen.

Met dank aan Rock Paper Shotgun

Waarom een betaal model voor online nieuws toch niet zo slecht is.

Door IStealYourGun op dinsdag 18 mei 2010 12:09 - Reacties (11)
Categorie: ~/me als consument, Views: 3.146

Mijn vriendin zit in haar laatste jaar journalistiek en dit had als aangenaam voordeel dat we de vorige jaren tegen een voordelige prijs een kranten abonnement konden krijgen. De afgelopen jaren ben ik dus trouwe lezer geweest van De Morgen. Nu haar abonnement is afgelopen en ze niet van plan is het te verlengen, wil ik die taak met plezier overnemen, met als voordeel dat ik de krant s'ochtens op de trein kan lezen.

Echter was ik niet zeker of ik De Morgen zou nemen. Ik heb deze krant met plezier gelezen, maar sinds enkele maanden zijn er (onnodige) grote besparingen en veranderingen aan de gang waardoor de kwaliteit achteruit is gegaan. Waar De Morgen vroeger stond voor vrij objectief, zij het links geïnspireerde artikels. Merk ik op dat deze vandaag plaats heeft genomen aan "sponsors" gelinkte subjectiviteit en soms ook wat mediageil artikels.

Exclusief... maar niet online
Toch maakt dit van De Morgen geen slechte krant, alleen heb ik er niet dagelijks een Euro voor over. Gelukkig hebben we nog het internet en pakweg 90% van het belangrijkste actuele nieuws kan je bij hen online vinden. Net als vrij uitgebreide ecologische reportages en concert besprekingen die al bij al vrij neutraal zijn. Toch durven ze, geheel verstaanbaar, ook wel een beetje smerig zijn en zullen ze hun exclusief nieuws enkel beknopt online zetten met onderaan: "Het volledige artikel leest u vandaag in De Morgen"

En net daar zou een online betaal model, voor die artikels vrij interessant zijn, want het is natuurlijk vrij nutteloos om s'avonds nog achter een krant te hollen voor één artikel. Ik zou persoonlijk geen probleem hebben om voor dat ene artikel een kleine vergoeding te betalen om het volledig te lezen. Zeker met de opkomst van e-readers en verwante toestellen zoals de iPad. Zeker in een wereld waar je tegenwoordig overal internet hebt.

Er is echter wel een dikke maar.
Het is vrij nutteloos om s'avonds nog achter een krant te hollen, maar niet als de online editie duurder is dan de offline editie en voorlopig is dit wel het geval bij de enige Belgische krant die een betaal model hanteert: De Standaard.

Je kan daar de krant volledig online lezen, downloaden en hun archief raadplegen (dus ook oude kranten) voor de prijs van ¤1,50 (Dag prijs). Niet extreem duur, alleen is de offline editie te bekomen voor... ¤1,25 en hun recent archief voor ¤0,00 tussen het oud papier en in de bibliotheek. Tja ¤1,50 is dan plots wel vrij duur voor misschien één artikel, dan lijkt mij een ¤0,10~¤0,20 voor één artikel redelijker, zeker als ik dat combineer met een ander kranten. Eventueel te koop onder de vorm van kranten credit van enkele euro's.

Ik zou gerust ¤5,00 willen betalen voor 50 credits die ik dan onderling zou kunnen gebruiken tussen verschillende (Belgische) kranten voor het lezen van een uitgebreid artikel, op voorwaarde dat: A. dit artikel ook volledig te lezen is in hun krant en B.het enkel voor exclusief nieuws wordt toegepast en niet pakweg het weerpraatje.

Dus ja, volgens mij heeft een betaal model voor online nieuws wel een toekomst, maar enkel als aanvulling en niet als een all-or-nothing model, maar voorlopig doe ik het nog zonder betaling voor online nieuws en neem ik een proef abonnement op De Standaard.

http://codecaster.nl/got/rmb/star1.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star2.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star3.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star4.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star5.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/stats.gif