Ontdoop en ga in Vrede.

Door IStealYourGun op donderdag 14 oktober 2010 21:45 - Reacties (18)
Categorieën: ~/me als filosoof, ~/me tegen de rest van de wereld, Views: 8.205

De (Belgische) kerk toont zich vandaag nog eens van zijn mooiste kant met de uitspraak dat AIDS een vorm van gerechtigheid is. bron

Bravo Léonard, zoiets moeten we natuurlijk toejuichen! Dat betekent dat het binnenkort geneesbaar is. Enkele weesgegroetjes en onze vaders later en je bent weer aids-vrij. Ik zie de slogans al voor mij: Weg met condoom en onthouding: GOD is liefde. Het enige aids-middel dat echt werkt. (verkrijgbaar bij de betere kerk op het dorpsplein).

En om het nog extra in de verf te zetten kan de kerk zelfs met wetenschappelijk bewijs naar buitenkomen, want geen enkele pedofiele priester heeft last van aids. Where is your Darwin now?!?

---

Tot zover de lollige kant van het verhaal, of toch mijn poging tot. Want laten we tot de essentie van deze blog post komen: Ontdopen.

Het is in mijn Vaderland (België) een hype sinds het bekend werd dat bisschop Vangheluwe een pedofiel was. Ik was de hype voor en deed mijn aanvraag tot kerkuittreding (aka. ontdopen) enkele weken ervoor al op de post. Pedofilie was voor mij eigenlijk niet eens de motivatie (er was toen nog niet zoveel zaken bekend in België), eerder zelfs het excuus. Ik kon me gewoon niet vinden in de middeleeuwse stellingen die paus Benedictus XVI en aartsbisschop André-Joseph Léonard innamen. Voor mij was de Mars voor het leven dan ook de spreekwoordelijke druppel die de emmer liet vollopen. Want eerlijk is eerlijk, onder paus Johannes Paulus II had ik veel minder moeite met het doopsel, ondanks dat ik toen al overtuigd was dat ik geen christenen was.

Nadat mijn kerkuittreding bevestigd was en mensen in mijn omgeving dat te weten kwamen kreeg ik van vele de vraag hoe je dat moest doen. En eigenlijk is he vrij simpel, veel simpeler dan dat de media doet uitschijnen. Volgens die media moet je namelijk een geschreven brief naar de aartsbisschop van je provincie sturen. Dat laatste is een leugen, niet toevallig verkondigd door professor Rik Torfs een... katholiek.

De waarheid is dat een (getypt) document met "Aanvraag kerkuittreding" en de nodige gegevens met handtekening meer dan voldoende is. Wil je echter bevestiging dan doe je er best aan een begeleidende (getypte) brief bij te steken met de vraag voor bevestiging, die moet niet gemotiveerd zijn en mag best vrij kort zijn. Vervolgens stuur je dat gewoon op naar het bisdom van je provincie en weken later krijg je bevestiging.

Zelf heb ik wel de moeite gedaan om er een motivatiebrief bij te steken en deze kan je onderaan ter inspiratie vinden als afbeelding. Net als het antwoord die ik gekregen heb van de kerk.En als laatste een PDF die je kan gebruiken voor een kerkuittreding voor moesten mensen er zin in hebben. Mocht je trouwens niet zeker zijn over parochie (grootsteden hebben vaak meerder parochies), dan is de stad of dorp normaal voldoende.

Toch hoop ik dat mensen die zich aan de hand van deze blogpost laten ontdopen, dit niet doen vanwege de hype of pedofilie alleen. Op zich heb ik dan ook weinig moeite met het geloof. Of dat nu het katholicisme, het protestantisme, islamisme of een ander geloof is. Als je er in geloofd en je doet dit met respect voor alle mensen, ga je mij niet horen klagen. Het zijn dan ook de leiders die me dwars zitten. Voor een katholiek of een onschuldige priester heb ik dan ook alle respect.

De gevolgen voor het ontdopen zijn trouwens miniem. Je bent weliswaar een godeloze hond die recht naar de hel gaat, maar voor de rest veranderd er weinig. Vanzelfsprekend heb je geen recht meer op de communie (hostie) en ook trouwen voor de kerk mag niet. Hoewel dat laatste kan worden opgelost door je te laten herdopen of door te trouwen "met de handschoen". De dotatie aan de kerk blijft echter het zelfde, maar hopelijk komt daar (hopenlijk) verandering in.

---
Mijn brief
Antwoord
Voorbeeld van aanvraag (pdf)

Bischop adressen + info over Ontdoping